Wij zullen niet de eerste zijn die je aanraadt om een goede urenregistratie bij te houden. En vast ook niet de laatste. Maar waarom is het nou handig om dit goed bij te houden? Welke voordelen zitten er aan vast?
Dit zullen we je vertellen:
- Voldoen aan het urencriterium
- Geen omzet meer mislopen
- Nauwkeurigere begrotingen en offertes
- Meten is weten
- Bijsturen als ZZP’er
- In teamverband processen verbeteren
Voldoen aan het urencriterium
Ben je een ZZP’er dan kun je in aanmerking komen voor bepaalde fiscale voordelen. Om een van deze ondernemersaftrekken te krijgen, moet je voldoen aan het urencriterium.
De Belastingdienst wil voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt van deze fiscale voordelen en daarom hebben zij een voorwaarde gesteld. Het urencriterium is een vastgesteld aantal uur door de Belastingdienst, deze staat op 1.225 uur per kalenderjaar.
Wil jij die fiscale voordelen krijgen, dan moet je de uren kunnen aantonen. En dat doe je aan de hand van een goede urenregistratie. Wij adviseren je dat te doen in een programma dat er speciaal voor is gemaakt. In een Excel bestand kan er al gauw iets mis gaan of het wordt onoverzichtelijk. Op papier de uren bijhouden raden we helemaal af, omdat papier onleesbaar kan worden of vaak genoeg kwijtraakt. Gun jezelf het gemak van een goede urenregistratie via een programma dat ervoor is gemaakt.
Meer weten over het urencriterium?
Onderstaande vragen beantwoorden we allemaal voor je op deze pagina.
- Wat is het urencriterium?
- Welke voorwaarden zijn er?
- Zijn er uitzonderingen voor het urencriterium?
- Welke uren tellen mee?
- Hoe kan Nanda jou helpen?
Geen omzet meer mislopen
Veel ondernemers factureren op basis van het aantal gewerkte uren op een bepaald project. Door te zorgen voor een goede urenregistratie kun je voorkomen dat je vergeet uren te factureren.
Registreer je ieder uur, dan weet je precies hoeveel je aan het einde van de maand kunt factureren. Hierdoor loop je geen omzet meer mis. En je zult zien dat alle ‘even’ werkzaamheden uiteindelijk bij elkaar best veel tijd kosten en je omzet doen stijgen.
Nauwkeurigere begrotingen en offertes
Doordat je een goede urenregistratie bijhoudt, kun je voortaan heel nauwkeurig inschatten hoeveel tijd bepaalde werkzaamheden in beslag nemen. Hierdoor worden jouw begrotingen en offertes een stuk strakker en voorkom je overschrijdingen van de afgesproken uren die je mag besteden aan het project.
In Nanda zitten handige tijdslimieten die je helpen om je aan deze afspraken te houden. Bij ieder uur dat je boekt zie je hoeveel je van het totaalbudget verbruikt hebt en nog te gaan hebt. Zie je dat de uren harder gaan dan verwacht, dan kun je er op tijd op inspelen.
Meten is weten
‘Wat heb ik nu eigenlijk gedaan?’, ‘Waar is de tijd heen gegaan?’.
Dit soort vragen zijn direct beantwoord wanneer je een goede urenregistratie bijhoudt. Meten is weten. Je registreert alle uren en weet daardoor precies waar je tijd in is gaan zitten.
Tijd bewaken als ZZP’er
Wat zijn de echte tijdvreters geweest en hoe kun je jouw tijdsbesteding verbeteren? Doordat je een goede urenregistratie hebt bijgehouden weet je als ZZP’er tot op de minuut precies aan welke taken en projecten je jouw tijd hebt besteed. Hoeveel je bezig bent geweest voor een klant en hoeveel je kunt factureren voor dat project. Fijn inzicht om te hebben!
Maar ook kun je verbeteringen doorvoeren in jouw tijdsbesteding. Zie je dat je bijvoorbeeld erg veel tijd hebt besteed aan netwerken of de administratie, dan kun je eens kijken of je dit effectiever kunt doen.
Bijvoorbeeld door te meten hoeveel effect het netwerken heeft gehad. Zit je wel bij de juiste netwerken aangesloten? Zou je er misschien een aantal kunnen overslaan? Loont het ook echt? En hetzelfde voor bijvoorbeeld de administratie. Misschien zie je dat je meer tijd spendeert dan nodig. Het kan zijn dat het pakket dat je gebruikt wat omslachtig werkt en je tijd zou kunnen besparen als je een ander pakket kiest.
In teamverband processen verbeteren
Wanneer je in een team werkt kan het voorkomen dat het inzicht in de tijdsbesteding wat rommelig is. ‘Waar is Carsten vorige week mee aan de slag gegaan?’, ‘Aan welke nieuwe features heeft Myra gewerkt?’, ‘Wat heeft Daimy aan de marketing gedaan?’.
Door allemaal de uren bij te houden krijgen jullie dit inzicht weer terug. Soms kan het registreren van de uren voor teamleden voelen als een controle en er kan wat weerstand ontstaan. Maar zodra iedereen doorheeft dat die urenregistratie er is voor de verbetering van processen in het team, zal deze weerstand minder worden.
Ook hier zijn de tijdslimieten super handig. Wanneer er meerdere mensen aan een project werken, kunnen deze limieten al gauw overschreden worden. Zonde! Want dan werken jullie dus voor niets en dat willen jullie natuurlijk voorkomen.
Maar ook kunnen de inzichten die gehaald worden uit een goede urenregistratie helpen om te bekijken waar efficiënter gewerkt kan worden en welke taken er eventueel anders verdeeld kunnen worden. Op deze manier krijgt iedereen wat meer ademruimte en kan iedereen uitblinken in de taken die hij of zij heeft.
Conclusie
Een goede urenregistratie bijhouden is belangrijk. Of je nu de Belastingdienst wil plezieren of de tijdsbesteding en processen wilt verbeteren; een goede urenregistratie geeft het inzicht dat iedereen graag wilt hebben. Ben je nieuwsgierig geworden naar een programma dat jou hierbij kunt helpen?
Dan zouden we zeggen; probeer Nanda eens uit. Je kunt een gratis proefaccount maken en 14 dagen aan de slag gaan en eens voelen hoe het is om je uren de baas te zijn.