Voldoen aan het urencriterium

Hoe jij snel, simpel en slim je uren verantwoordt en gedekt bent voor de Belastingdienst

Voldoe jij aan het urencriterium?

Als ZZP’er kun je in aanmerking komen voor bepaalde soorten ondernemersaftrekken. Voor een van deze ondernemersaftrekken moet je voldoen aan het urencriterium. Maar wat is het nu precies?

Omdat het een belangrijk maar soms nog wat vragen oproepend onderwerp is, beantwoorden wij de volgende vragen;

  • Wat is het urencriterium?
  • Welke voorwaarden zijn er?
  • Zijn er uitzonderingen voor het urencriterium?
  • Welke uren tellen mee?
  • Hoe kan Nanda jou helpen?

 

“Als de Belastingdienst of een klant erom vraagt kan ik altijd een precieze urenverantwoording laten zien. Dat is geruststellend werken!”

Wat is het urencriterium precies?

Om mensen aan te moedigen te starten als ZZP’er heeft de Belastingdienst een aantal belastingvoordelen. Een daarvan is het ondernemersaftrek. Maar als je één vinger geeft, nemen net iets te veel mensen al gauw de hele hand. Dit willen zij voorkomen. Alleen de echt gemotiveerde ZZP’ers verdienen deze aftrek.

En daarvoor hebben zij het urencriterium opgesteld, dit zijn 1.225 uur waar je als ZZP’er op jaarbasis aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor die voordelen. De catch is; je moet in je administratie kunnen bewijzen dat je die 1.225 uur ook daadwerkelijk hebt gewerkt. En dat doe je door middel van een urenverantwoording.

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn twee voorwaarden waar je aan moet voldoen voor het urencriterium:

  • In een kalenderjaar besteed je minimaal 1.225 uur aan jouw onderneming. Alle uren die je maakt voor je onderneming mag je meetellen. Dus van administratie tot netwerklunches; alles telt mee
  • Je besteed meer tijd aan je onderneming dan aan eventueel andere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het werk dat je doet in loondienst. Was je in één van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Een heel kalenderjaar

Begin je jouw onderneming niet vanaf het begin van een kalenderjaar, maar start je bijvoorbeeld op 1 mei? Dan ben je dat jaar acht maanden ondernemer. Je mag dan geen rekensommetje toepassen als 8/12 x 1.225 uur. Je moet in die acht maanden tijd minimaal 1.225 uur aan je onderneming besteden. Dus begin je later in het kalenderjaar aan je onderneming, dan heb je flink wat uren voor de boeg die je moet besteden om aan het urencriterium te voldoen.

Loondienst

Werk je ook nog bijvoorbeeld 2 dagen per week in loondienst? Dan moet je naast de 832 uur (52 weken x 16 uur per week) die je daarvoor werkt, ook nog minimaal 1.225 uur werken voor jouw onderneming.

Nanda Urenoverzicht - Urencriterium Belastingdienst - aan het werkUitzonderingen

Zwangerschap

Ben je zwanger en heb je hiervoor je werk als ondernemer tijdelijk onderbroken? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken verlof toch mee als gewerkte uren.

Arbeidsongeschikt verlaagd-urencriterium

Ben je voor een deel arbeidsongeschikt verklaard, dan kun je in aanmerking komen voor een startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Dit heet het verlaagd-urencriterium. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je minimaal 800 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteden.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Alle uren die je maakt voor je onderneming tellen mee voor het urencriterium. Dus niet enkel de uren die je in rekening kunt brengen aan je klanten.

  • Het maken van offertes
  • Verwerken van de administratie
  • Alle mailtjes en telefoontjes die je maakt
  • Het onderhouden van zakenrelaties
  • Facturabel werk dat je doet voor je klanten;

Alle uren die je maakt tellen mee.

Ben je wel beschikbaar voor je onderneming, bijvoorbeeld telefonisch tijdens het weekend, maar voer je geen werkzaamheden uit? Dan tellen die uren niet mee voor het urencriterium.

Een voorbeeld: Je wilt graag beschikbaar zijn voor je klanten, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je krijgt een melding binnen van een klant dat er een probleem is. Je gaat er direct mee aan de slag en na 3,5 uur heb je het probleem opgelost. Dan mag je deze 3,5 uur wel meerekenen. De overige uren die je wel alert bent geweest maar niet daadwerkelijk gewerkt hebt, tellen niet mee voor het urencriterium.

Nanda Urenoverzicht - Urencriterium Belastingdienst - urenregistratie Jouw bewijs is een sluitende urenregistratie

De catch is dus: Je moet kunnen bewijzen dat je deze uren ook daadwerkelijk hebt besteed aan jouw onderneming. En dat doe je aan de hand van een urenregistratie. Hierin kun je gedetailleerd bijhouden wat je in die tijd hebt gedaan. Mocht de Belastingdienst je hierom vragen, dan kun je dit gemakkelijk voorleggen met een urenregistratie.

En dan is het wel fijn als je een geloofwaardige urenregistratie kunt voorleggen. Dus niet dat er staat: “van 9.00 tot 17.00 gewerkt”. Maar het liefst met daadwerkelijke uren. Uren die je per project hebt gemaakt, uren waarin je aan de administratie hebt gewerkt, reistijden, etc.

Je kunt dit verwerken in een Excel bestand. Maar helaas zitten daar ook wat nadelen aan; het wordt al gauw rommelig en onoverzichtelijk. Zowel fijn voor jou als voor de Belastingdienst om het zo makkelijk mogelijk te maken.

Anne marie van catz - Nanda urenoverzicht

Nanda zorgt er voor dát ik mijn uren registreer en daardoor niet aan het eind van de dag moet terugkijken wat ik gedaan heb en in hoeveel tijd. Dit maakt mijn urenadministratie accurater en completer voor zowel mijn eigen administratie als voor de klant.

Hoe kan Nanda jou helpen?

Nanda kost €5 per maand. En voor die €5 heb je een programma dat er speciaal voor gemaakt is, waarbij de invoer netjes en snel verloopt, waarbij je overzichten naar eigen wens kunt samenstellen en exporteren. Mocht je dus de vraag van de Belastingdienst krijgen, dan zet je alle projecten aan, de datumnotering zet je op ‘dit jaar’ en dan krijg je een totaallijst van jouw gemaakte uren.

Als je het goed doet, doe je dit niet enkel en alleen voor de Belastingdienst en het urencriterium. Zelf haal je veel informatie en verbeteringen uit deze data. Als je inziet dat je al bijna meer uur aan een project hebt besteed dan dat je gefactureerd gaat krijgen, kun je in overleg treden met je klant. Maar ook als je ziet dat je wel erg veel tijd besteed aan netwerken, kun je dat bijstellen. Met Nanda krijgt niet alleen de Belastingdienst bewijs, maar jij krijgt meer inzicht en gemak.

Wil je ook je zaken zo strak op orde hebben? Dan kun je Nanda eerst 14 dagen gratis uitproberen en kijken hoe fijn het werkt om zo’n sluitende urenregistratie te hebben 😉

Start jouw gratis proefperiodeEr zijn geen contracten waar je aan vast zit

Jouw uren compleet voor de Belastingdienst, voor klanten en voor jou zelf. Maak dezelfde keus als: