Er zijn mensen die úren achter elkaar door kunnen werken, zonder dat hun concentratie erg verminderd. Maar er zijn ook mensen, zoals ik bijvoorbeeld, die na een bepaalde tijd werken toch merken dat de concentratie minder wordt. Ineens wordt die vogel daarbuiten wel erg interessant. Ben jij ook zo’n persoon? Dan is de Pomodoro techniek wellicht wel de oplossing voor jou!
De watvoor techniek?
Juist, de Pomodoro techniek. Deze techniek is een methode om je tijd in blokken te verdelen in plaats van uren achter elkaar doorwerken. Het werkt als volgt: Je stelt de timer in op 25 minuten. In deze tijd werk je aan één taak, zonder dat je je laat afleiden. Je collega’s mogen even geen vragen stellen en jij mag even niet naar dat vogeltje buiten staren. Pure concentratie. Zodra de tijd is afgelopen, heb je 5 minuten pauze. In die korte pauze ga je even iets doen waardoor je ontspant en weer frisse energie krijgt. Even koffie pakken, een kort praatje met je collega, een spelletje of naar dat vogeltje staren.
De pauze is om. Dan ga stel je de timer weer in en ga je met de nieuwe dosis concentratie weer aan de slag. Wanneer het de vierde keer is dat je een Pomodoro hebt voldaan, mag je een wat langere pauze nemen van +/- 30 minuten. Ga even wat eten, maak een wandeling of doe een powernap. Wat ervoor zorgt dat jij je even kan ontspannen. Gebruik ook deze pauze weer goed, daarna komt namelijk weer een nieuwe reeks Pomodoro’s aan.
Het is belangrijk dat je van te voren je Pomodoro’s goed hebt voorbereid. Zorg dat je een planning hebt van de taken die je wilt doen en verdeel ze in tijdvakken. Op deze manier hoef je niet na te denken wat je volgende taak zal worden. Hierdoor knal je als een kanonskogel door je taken heen, met de volle concentratie. Het is geen race tegen je takenlijst. Heb je taken die meerdere tijdvakken nodig hebben, plan die dan vooral in. Ook deze taken moeten gedaan worden, doe niet alleen de taken die één tijdvak in beslag nemen.
Feitje (omdat je er zo veel aan hebt): De Pomodoro techniek heeft zijn naam te danken omdat de bedenker (Francesco Cirillo) een kookwekker in de vorm van een tomaat gebruikte. En ‘Pomodoro’ is het Italiaanse woord voor tomaat.
Waarom werkt de Pomodoro techniek zo goed?
Dat komt omdat je je aandacht optimaliseert en je kunt richten op één informatiestroom. Door in tijdsblokken te werken en je hersens tussendoor even rust te geven, doe je weer nieuwe energie op. De informatie die bij je binnenkomt, komt vanuit jou of de handelingen die je doet. Precies wat je wilt!
Wanneer je lang achter elkaar hebt doorgewerkt en je hersenen geen rust hebt gegeven tussendoor, wordt je sneller geprikkeld door je omgeving. Je blik en gehoor raken sneller afgeleid. Door het vogeltje bijvoorbeeld. Je hebt van nature een soort ingebouwde filters. Deze filters helpen jou kiezen welke informatie er wel en niet doorkomt. Wanneer je vermoeid raakt werken deze filters minder goed. Alle informatie om je heen komt bij je binnen, er is geen gerichte informatiestroom meer. Hierdoor gaan je hersens nog harder hun best doen, waar je uiteindelijk nog vermoeider van wordt.
Wie niet waagt, wie niet wint
Je hoeft niet perse iemand te zijn die wat sneller is afgeleid om deze techniek eens te proberen. De Pomodoro techniek kan ook voor mensen met een lange concentratieboog goed werken. Je hersenen krijgen tussendoor wat rust en nieuwe inzichten kunnen hierdoor opkomen. Mijn collega’s Joyce (kortere aandachtsboog) en Carsten (langere aandachtsboog) zijn om en behalen de gewenste resultaten met de Pomodoro techniek. Ikzelf ben deze techniek sinds kort aan het uitproberen en ik moet toegeven, het werkt erg prettig!
Conclusie: probeer deze timemanagement techniek eens voor een week (wel je eraan houden) uit en beoordeel zelf of jij er baat bij hebt of niet 🙂